Cultura itinerant

Sortides escolars

Sortides Culturals

       

El món antic

Els ibers

En un dels jaciments proposats descobrirem la cultura ibèrica. Passejarem per les restes arqueològiques per entendre el funcionament d'un poblat ibèric: l'urbanisme, l'estructura social, la seva economia, la vida espiritual dels seus habitants i els principals edificis que el componien.

Jaciments visitables:
Ullastret, Olèrdola, Santa Coloma de Gramenet.

Selecciona el cicle per descarregar més informació:

Empúries

A través de les restes arqueològiques coneixerem com eren els edificis de la ciutat grega i descobrirem com vivien els seus habitants. En el Museu veurem objectes de la vida quotidiana i les arts decoratives. Visitarem la ciutat romana per entendre el seu urbanisme i la seva arquitectura: les domus, les termes, el fòrum, l'amfiteatre i la muralla.

Selecciona el cicle per descarregar més informació:

Tàrraco

Un passeig per la capital de la Hispània Citerior ens ajudarà a descobrir la cultura romana. Ens imaginarem els gladiadors lluitant a l'amfiteatre. Passarem per les voltes del circ per entendre la importància de l'arquitectura romana i conèixer l'edifici. Després de veure el que resta del Fòrum provincial, veurem la maqueta de Tàrraco i finalitzarem a la imponent muralla.

*Preus de les entrades als monuments no incloses.

Selecciona el cicle per descarregar més informació:

Barcino

La colònia de Barcino conserva els vestigis de la muralla, la necròpolis, el temple i l'aqüeducte. Visitarem tots aquests espais per entendre l'urbanisme d'una ciutat romana i conèixer els costums i les tradicions dels seus habitants. Anirem al MUHBA i baixarem al subsòl per observar les restes arqueològiques i els objectes de la vida quotidiana.

Selecciona el cicle per descarregar més informació:

Tarraconenses per un dia

Amb aquest joc passejarem per Tàrraco com si fóssim autèntics romans. Dividirem la classe en els diferents estaments de la societat. Visitarem l'amfiteatre, el circ i a les muralles recrearem la societat romana. Farem de patricis, de plebeus, de sacerdots, d'arquitectes i de legionaris, interactuant entre nosaltres com si fossim romans.

*Preus de les entrades als monuments no incloses.

Selecciona el cicle per descarregar més informació:

El món Medieval

Barcelona medieval

Mitjançant un recorregut per la Barcelona medieval comprendrem com es vivia a l'edat mitjana. A Santa Maria del Mar i a la Catedral apreciarem l'art gòtic, buscarem símbols gremials i escoltarem llegendes de l'època. Ens imaginarem la vida dels nobles a la Casa de l'Ardiaca i a un palau del carrer Montcada. Les escultures de les façanes medievals de la Generalitat i de l'Ajuntament ens revelaran moltes curiositats. Durant l'itinerari ens trobarem espais típicament medievals com la plaça del Rei o l'antiga zona gremial.

*Preus de les entrades a la Catedral i a Santa Maria del Mar no incloses.

Selecciona el cicle per descarregar més informació:

Girona medieval

Una visita molt agradable pel Barri Vell de Girona ens portarà a conèixer com era la societat medieval: les classes socials, l'urbanisme, la convivència entre cultures i les seves llegendes. En el monestir de Sant Pere de Galligants, l'església de Sant Feliu* i la Catedral* observarem l'art romànic i el gòtic i ens adonarem del paper de l'Església dins la societat del moment. Veurem els Banys Àrabs*, les muralles i gaudirem del call millor conservat de Catalunya. Finalitzarem a la zona gremial.

*Preus de les entrades a la Catedral - Sant Feliu i als Banys àrabs no incloses.

Selecciona el cicle per descarregar més informació:

Viu la vida medieval per un dia

Retrocedir en el temps no ho podem fer. Imaginar com era la societat medieval ens resulta complicat. Per què no intentar recrear una societat medieval entre tota la classe? Dividirem el grup en els diferents estaments de la societat medieval: senyor feudal, monjo, mestre sabater, argenter, comerciant, joglar, camperol... Seguint uns objectius haurem de viure o sobreviure durant un matí en funció de la nostra classe social. D'aquesta manera coneixerem el funcionament de la societat medieval.

Per realitzar aquesta activitat us proposem:
Peratallada, Montblanc , Tossa de Mar, Altafulla, Besalú, Vic, Guimerà, Hostalric i Mura.

Selecciona el cicle per descarregar més informació:

Tarragona medieval

Tarragona amaga una nucli antic medieval ple d'història. Partint de la muralla medieval ens endinsarem en els seus carrers estrets. En la torre del Rei coneixerem els poders feudals que dominaven la ciutat després de la reconquesta. Arribarem fins al call i entendrem la convivència entre les diferents cultures. Passarem per les voltes de la Merceria i l Hospital de la Seu i arribarem al la Catedral,on podrem apreciar l'art gòtic.

*Preu de l'entrada a la Catedral no inclòs.

Selecciona el cicle per descarregar més informació:

El Monestir de Poblet i la vila de Montblanc

Amb aquesta visita entendrem el paper que van tenir el monestir i la vila en el procés de repoblament de la Catalunya Nova. Realitzarem un tranquil recorregut per l'interior d'un dels monestirs més emblemàtics de Catalunya. Per saber com vivien els monjos cistercencs ens endinsarem en les diferents estances que el formen. Al Panteó Reial relacionarem el monestir amb la història de Catalunya. Seguidament anirem a Montblanc per gaudir d'una vila medieval.

* Preu de l'entrada al monestir no inclòs.

Selecciona el cicle per descarregar més informació:

El Monestir de Santes Creus

La soledat i la bellesa del monestir ens ajudaran a entendre de quina manera vivien els monjos de l'orde del Cister: quines feines realitzaven, com s'organitzaven, què menjaven, com anaven vestits, quins horaris tenien... Descobrirem els secrets que ens amaga el monestir com les històries dels capitells del claustre, les tombes reials o els símbols dels picapedrers. Al mateix temps descobrirem per quin motiu foren tan importants els monestirs cistercencs dins la Catalunya Nova.

Selecciona el cicle per descarregar més informació:

El Monestir de Sant Pere de Casserres

Vigilant el Pantà de Sau, envoltat de l'Espai Natural de les Guilleries, es troba el bell monestir romànic de Sant Pere de Casserres. Amb la visita a les diferents estances monacals ens traslladarem a l'època medieval per imaginar-nos la forma de vida dels monjos benedictins. Un bon indret per gaudir de la història i de la natura.

* Preu de l'entrada al monestir no inclòs.

Selecciona el cicle per descarregar més informació:

Barcelona, la ciutat gremial

Amb aquesta visita volem apropar als alumnes a l'època medieval i moderna a través dels oficis artesans, motors econòmics de la ciutat. Mitjançant la recerca i l'observació de símbols gremials, carrers, capelles i vitralls descobrirem quin paper tenien en la ciutat els artesans, la seva organització interna, les seves històries i les seves creences.

*Preus de les entrades a la Basílica de Santa Maria del Mar no incloses.

Selecciona el cicle per descarregar més informació:

El món Modern

1492: un any de canvis!

Amb aquesta visita per la Ciutat Vella Antic de Barcelona entendrem i analitzarem els fets que van marcar i definir l'època moderna. Veurem com es transformà la ciutat i la vida dels seus habitants a causa dels nous descobriments, les noves polítiques i les noves mentalitats. Explicarem els fets històrics que van succeir a la plaça del Rei, cercarem símbols hebreus i l'escut de la Inquisició, entendrem què va passar amb el Call, descobrirem una antiga impremta i finalitzarem la visita al baluard del migdia de la muralla. Així parlarem dels Reis Catòlics, Colom, inquisidors, jueus conversos i artesans.

Selecciona el cicle per descarregar més informació:

Barcelona moderna

Per què va tenir lloc la Guerra dels Segadors? I la de Successió? Qui eren els bandolers? Qui era el virrei? Quins gremis eren els més importants de la ciutat comtal? Quin paper jugava la Generalitat? Quins foren els personatges més significatius? Passejarem per la Ciutat Vella, per trobar-nos amb edificis i espais que ens ajudaran a respondre totes aquestes preguntes. Així observarem: la Generalitat, la plaça Sant Felip Neri, els retaules barrocs de la Catedral, el Palau del Lloctinent, el Fossar de les Moreres i el Born CCM.

Selecciona el cicle per descarregar més informació:

L'Onze de Setembre

Veurem els edificis i espais que van tenir un paper rellevant durant la Guerra de Successió. Iniciarem el recorregut a la plaça Sant Jaume per conèixer la figura de Rafael Casanova. Seguidament entrarem a la Catedral per comprendre l'estima a Santa Eulàlia. Anirem al barri de la Ribera per conèixer el paper que jugaren els gremis en la defensa de la ciutat, la transformació de Santa Maria del Mar en hospital i el simbolisme del Fossar de les Moreres. Al passeig del Born viurem les últimes lluites desesperades de la Coronela davant l'exèrcit borbònic. Finalitzarem la visita al Born CCM per entendre el final del conflicte amb els Decrets de Nova Planta.

Selecciona el cicle per descarregar més informació:

El món contemporani

Barcelona modernista

A finals del segle XIX Catalunya tenia una estructura social que el modernisme va plasmar en les seves diverses manifestacions artístiques. Veurem com els edificis amaguen conceptes com burgès-proletari, catalanisme, artista-artesà, natura... Començarem a l'Eixample per conèixer la casa Milà, la casa Batlló, la casa Amatller i la casa Lleó Morera. Arribarem a la Ciutat Vella on veurem els Quatre Gats i el Palau de la Música. D'aquesta manera coneixerem les obres dels tres arquitectes mestres del modernisme català i reconeixerem els trets comuns i les diferències.

Selecciona el cicle per descarregar més informació:

Colònia Güell

Ens endinsarem en la Revolució Industrial a través de la visita a la Colònia Güell. Coneixerem què eren les colònies industrials, com s'organitzaven, els edificis que la constituïen i el tipus de relacions socials que es donaren. Analitzarem el cas concret de la Colònia Güell i la seva relació amb els moviments obrers. A la Cripta* d'en Gaudí observarem les característiques pròpies del Modernisme i gaudirem d'una arquitectura innovadora i única.

* Preu de l'entrada a la Cripta de la Colònia Güell no inclòs.

Selecciona el cicle per descarregar més informació:

Sitges: els americanos, el modernisme i Rusiñol

Aquesta vila costanera ens ofereix l'oportunitat de conèixer qui eren els americanos, com van fer fortuna i com vivien. El creixement urbanístic de la vila a finals del segle XIX ens deixa mostres notables del modernisme que podrem gaudir. Un dels artistes modernistes més notables del moviment, Santiago Rusiñol, va trobar la inspiració en els seus patis blaus i en els seus habitants. És per això que feu de Sitges seu del modernisme amb les seves festes.

Selecciona el cicle per descarregar més informació:

Viu l'era industrial com un joc

Imaginar com podien ser les condicions de vida a finals del S. XIX no és fàcil!! Amb aquesta activitat cada alumne s'endinsarà en un personatge de l'època industrial, així que hi haurà l'amo, l'encarregat, les monges, els obrers, les obreres.... Els alumnes seguiran uns objectius corresponents a la seva classe social i interrelacionant-se amb la resta de companys els hauran d'anar realitzant. Així descobriran els seus problemes, els seus drets, els seus objectius, les seves necessitats i el seu dia a dia

Per realitzar aquesta activitat us proposem:
La Colònia Güell i Sitges.

Selecciona el cicle per descarregar més informació:

La Guerra Civil a la rereguarda

La Guerra Civil va trobar un nou camp d'actuació en els conflictes bèl.lics, la rereguarda. Amb la visita a la Ciutat Vella de Barcelona coneixerem quin objectiu hi havia en realitzar un bombardeig sistemàtic sobre la ciutat. Entendrem el paper que va tenir l'actuació popular i institucional organitzant la defensa passiva i la de l'exèrcit en la defensa activa. Ens aproparem al dia a dia dels ciutadans, coneixerem els espais bombardejats, els edificis i indrets que amaguen fets simbòlics i els punts de conflicte durant els fets de maig.

Selecciona el cicle per descarregar més informació:

La Guerra Civil des del Turó de la Rovira

Pujarem a aquest turó privilegiat amb una vista panoràmica de 360º per entendre la defensa passiva i la defensa activa que va haver-hi a Barcelona durant la Guerra Civil. Observarem com es van distribuir els antiaeris i les diferents estances que hi havia per al bon funcionament de l'indret. Descobrirem com es realitzaven els atacs i les dificultats per defensar-se, tant a Barcelona com a Catalunya. Parlarem dels fets històrics de la Guerra Civil i de com va viure la població el dia a dia.

Selecciona el cicle per descarregar més informació:

El món de l'art

L'art medieval a Barcelona

Gaudirem d'un recorregut on, a través d'obres d'art, coneixerem la societat medieval. A la Catedral observarem retaules, vitralls i el sepulcre de Santa Eulàlia per conèixer les llegendes medievals. Observarem les escultures que guarneixen la Generalitat, visitarem el Saló del Tinell i analitzarem el retaule del Conestable (MUHBA).

Selecciona el cicle per descarregar més informació:

Museu Picasso

Amb la visita al museu coneixerem l'obra d'un dels artistes més rellevant i influents. Coneixerem el jove Picasso amb els seus primers retrats i autoretrats, obres com la Primera Comunió o Ciència i Caritat i la curta experiència modernista. Veurem com li va influenciar la seva estada a París i entendrem la relació directa entre vida i obra en els seus períodes Blau i Rosa. Observarem com va trencar amb l'art amb el Cubisme. Acabarem amb el Picasso consolidat per descobrir tot el simbolisme que guarden les seves Menines.

Possibilitat de realitzar l'itinerari picassià per Barcelona

Selecciona el cicle per descarregar més informació:

Teatre-museu Salvador Dalí

Amb la visita al Teatre-Museu Salvador Dalí* ens endinsarem en la ment d'un dels artistes surrealistes més coneguts. A través dels seus quadres coneixerem els seus somnis i pensaments. Entendrem el significat dels seus símbols i coneixerem la influència de la seva musa, la Gala.

* Preu de l'entrada al Teatre-Museu Salvador Dalí per majors de 9 anys, preu no inclòs.

Selecciona el cicle per descarregar més informació:

Les escultures a Barcelona

Durant el recorregut descobrirem, tocarem i interactuarem amb les escultures per identificar els materials d'elaboració, la seva funcionalitat i l'evolució de l'escultura al llarg del temps. Observarem obres com el St. Jordi de la Generalitat, els símbols gremials de St. Felip Neri, La Cançó Popular de Blay, Topos de Chillida, La porta de Sant Jordi de Subirachs. Anirem fins al mar per veure La Cara de Barcelona de Lichtenstein.

Selecciona el cicle per descarregar més informació:

L'evolució de l'arquitectura

A través de l'observació d'edificis de diferents períodes, entendrem la societat de cada època. Al CCCB, al MACBA i al mercat de Santa Caterina, analitzarem els edificis contemporanis com a regeneradors de nous espais. A la capella de Santa Llúcia, a la Catedral i a la Casa de l'Ardiaca, entendrem l'evolució del romànic al gòtic. A la plaça Sant Jaume veurem els moviments artístics de l'època moderna. Per conèixer l'arquitectura clàssica anirem al temple d'August i a l'aqüeducte. Finalitzarem al Palau de la Música Catalana on apreciarem el modernisme.

Selecciona el cicle per descarregar més informació:

MNAC

El Museu Nacional d'Art de Catalunya ens ofereix la possibilitat de gaudir d'obres d'art que van des del romànic fins a les últimes avantguardes. Ens endinsarem en els períodes o moviments artístics escollits per sensibilitzar-nos de les obres més rellevants del moment. Coneixerem i identificarem els estils dels principals artistes, analitzarem la temàtica, la composició i la funció de l'obra i la contextualitzarem en el seu entorn social.

Selecciona el cicle per descarregar més informació:

Sortides interdisciplinàries

El territori a vista d'ocell

Realitzeu un projecte del vostre territori i voleu fer una sortida per treballar els coneixements estudiats a l'aula? Una de les millors formes de conèixer el territori és pujar fins a algun dels miradors naturals que tenim a les comarques catalanes. Des de dalt identificarem els diferents agents geogràfics, les poblacions i els sectors econòmics més rellevants del territori. Adaptarem l'itinerari als vostres projectes.

Selecciona el cicle per descarregar més informació:

Les llegendes de Barcelona

Hèrcules a Barcelona? Santa Eulàlia, un dit, un àngel i unes oques guarden relació? Una plaga de llagostes, un monjo i un tresor? O una porta preciosa portada per Jaume I? Amb aquest recorregut descobrirem alguns secrets de Barcelona. Acompanyarem les explicacions de les llegendes amb material visual per seguir les històries amb més detall, precisió i comprensió.

Selecciona el cicle per descarregar més informació:

Les llegendes de Girona

Iniciarem el recorregut al pont de Sant Feliu per conèixer la llegenda sobre la formació de la ciutat de Girona. Continuarem fins a l'església de Sant Feliu on descobrirem l'exèrcit de mosques de Sant Narcís, patró de la ciutat. A la Catedral esbrinarem tots els secrets de la bruixa i de les gàrgoles. Passarem pel Call per descobrir les llegendes relacionades amb aquest preciós indret. Ens aproparem al carrer Argenteria per conèixer al Tarlà i finalitzarem a la plaça del Vi per buscar el Banyetes i al prohom.

Selecciona el cicle per descarregar més informació:

La Ciutadella

Una visita diferent on l'alumnat anirà descobrint per ell mateix els diferents racons, edificis i escultures que ens presenta el parc. D'aquesta manera descobrirem la història de la Ciutadella, gaudirem de l'art i motivarem la recerca pròpia.

Selecciona el cicle per descarregar més informació:

Geografia

El desenvolupament urbanístic de...

Coneixerem com ha crescut la ciutat al llarg de la història. Observarem quina estructura i dimensions tenia la primera ciutat i seguidament veurem els canvis urbanístics durant l'edat mitjana, l'època moderna, l'època contemporània fins els nostres dies.
Feu clic a la ciutat que voleu visitar:

El plà Cerdà: l'Eixample

Passejarem per la dreta de l'Eixample per entendre el context social que provocà la nova urbanització d'aquest espai. A través de l'obra d'en Cerdà valorarem com l'urbanisme influeix en la vida quotidiana dels ciutadans. Analitzarem les seves formes geomètriques i les seves dimensions. Compararem l'Eixample actual amb el pla urbanístic dissenyat per Cerdà. Observarem l'interior d'una illa d'edificis als jardins de la Torre de les Aigües. Al passatge Permanyer i al passatge Méndez Vigo coneixerem alternatives a les illes habituals. Passarem pel mercat i l'església de la Concepció on valorarem la idea de Cerdà en la distribució dels serveis. Finalitzarem al pati de la Casa Elizalde. Durant el recorregut ens fixarem en la lògica de les dimensions de les illes, carrers i cruïlles. Parlarem de les principals vies de l'Eixample i de la seva connexió amb la resta de Catalunya.

Selecciona el cicle per descarregar més informació:

El mosaic del delta del Llobregat

Un recorregut per Cal Tet, a tocar de la desembocadura del Llobregat, ens permetrà apreciar els canvis que ha patit tota la zona en aquests últims anys. Analitzarem la geografia física, econòmica i urbana de la zona. Explicarem la combinació complicada, però necessària, dels diferents usos dels sòls, amb una varietat única a Catalunya: camps de conreu, indústria, port, aeroport, zones residencials, espais naturals i platges. Entendrem la transformació del paisatge i l'impacte de l'ésser humà.

Selecciona el cicle per descarregar més informació: